Zdravá střeva, zdravý život

Autor: Joachim Bernd Vollmer

  • Kód produktu: 89979
  • Nakladatelství: Grada Publishing
  • Počet stran: 192
  • Vazba: brož., 16x24 cm
  • ISBN: 978-80-271-0061-3
  • Datum vydání: červenec 2016
  • Běžná cena s DPH: 269 Kč
  • Sleva: 10%
  • Ušetříte: 27 Kč
  • Vaše cena s DPH: 242 Kč
ks
    Sleva
    V prodeji

Je vláknina skutečně tak zdravá? Měli bychom se zříci kravského mléka a lepku? Které potraviny zatěžují zdraví? Kde děláme v dobré víře největší chyby? Jak je to s geneticky modifikovanými potravinami či potravinovými doplňky? Do jaké míry závisí naše zdraví a imunita na dobře fungujících střevech? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky najdete v této knížce.

Autor, zkušený a úspěšný terapeut zabývající se celostní medicínou, v ní srozumitelně objasňuje, jak nerovnováha ve střevech souvisí s kožními nemocemi, chronickými bolestmi, alergiemi a mnoha dalšími zdravotními potížemi. Stav našich střev přitom ovlivňuje nejen naše zdraví, imunitu či fyzickou kondici, ale také na to, zda jsme šťastní, naše nálady a pocity. Kniha poutavě popisuje chemické procesy v těle, ukazuje, co se děje s potravou v jednotlivých fázích trávení, a dokazuje, že v lidském těle neexistuje téměř žádný proces, který by přímo či nepřímo nesouvisel s našimi střevy. Odhaluje zažité stravovací omyly a nabízí přirozená a šetrná, avšak účinná řešení.

S naším zdravím je pevně spjatá i radost ze života, výkonnost a spokojenost a jedině my jsme ti, kdo rozhodují o kvalitě svého života. Tato kniha nám ukazuje správnou cestu, ať už jde o vhodné stravování, pohyb na čerstvém vzduchu, odbourání nezdravých závislostí, půsty, meditace nebo masáže. Vše je pouze otázkou dobré vůle a zároveň tím nejsnazším a nejlevnějším, co pro své zdraví můžeme udělat.



OBSAH:



Obsah

O autorovi 8

Úvod 9

Zdraví jako úkol na celý život 9

Moderní mory jsou chronické 12

1 Zastavení jedné cesty: Od žvýkání až po konečný produkt látkové výměny 15

2 Blahobytná společnost a zažívání 24

Zácpa 24

Kvasinky 27

Kvantita se nerovná kvalitě 30

Nadváha a její následky 33

Na cestě k pravidelnému zažívání 37

3 Maskování a přetvářka: Jak lžou naše potraviny 41

Glutaman a syndrom čínské kuchyně 42

Chemická kuchyně 44

Invaze genetického inženýrství 48

Až za hranice smrti… 55

Jed od léku odlišuje pouze podávané množství 57

4 Potraviny jako léky, léky jako potraviny (I) 60

Potraviny na recept 60

Sága o vláknině 62

Živočišná versus rostlinná strava 66

Mateřské versus kravské mléko 68

Různá břicha, různé plyny 72

Nejoblíbenější pokrmy v Německu 76

Hayova dieta čili dělená strava 77

Preference a odpor po generace 78

5 Střevo a psýché 80

Dieta podle abecedy 81

Vztah matky a dítěte 83

Duše a práce 86

Štěstí jako výsledek úhlu pohledu 90

Člověk není stroj 92

Další psychické faktory 94

6 Střevo, štěstí a krása 96

Střevo, pokožka a tělesný zápach 96

Mozek ve střevech, odnož našeho mozku 99

7 Střevní flóra 103

Probiotika a jejich problém 103

Nejdůležitější „polykací“ očkování 105

Organizace bakterií 106

Červovitý výběžek, záloha naší střevní flóry 109

8 Docela normální šílenství 111

Doplňky stravy 111

Vepřové koleno versus müsli 114

9 Půst 118

Orgány na „dovolené“ 118

Nejvhodnější období 121

Půst versus dieta 123

Půst jako řešení 124

10 Colonhydroterapie a sanace střev 127

Víc než jen klystýr 129

Účel a účinek 130

11 Jak se vyznat v potravinách prospěšných zdraví 133

Potraviny kyselinotvorné a zásadotvorné 133

Naše rovnováha kyselosti a zásaditosti 140

Plnohodnotná výživa 141

Návratová dieta po léčebném půstu 143

Překlenovací strava 145

Vhodné nápoje 147

Odtučňovací kúra 150

12 Potraviny jako léky, léky jako potraviny (II) 153

Jablka 153

Med 157

Vztah matky a dítěte 83

Duše a práce 86

Štěstí jako výsledek úhlu pohledu 90

Člověk není stroj 92

Další psychické faktory 94

6 Střevo, štěstí a krása 96

Střevo, pokožka a tělesný zápach 96

Mozek ve střevech, odnož našeho mozku 99

7 Střevní flóra 103

Probiotika a jejich problém 103

Nejdůležitější „polykací“ očkování 105

Organizace bakterií 106

Červovitý výběžek, záloha naší střevní flóry 109

8 Docela normální šílenství 111

Doplňky stravy 111

Vepřové koleno versus müsli 114

9 Půst 118

Orgány na „dovolené“ 118

Nejvhodnější období 121

Půst versus dieta 123

Půst jako řešení 124

10 Colonhydroterapie a sanace střev 127

Víc než jen klystýr 129

Účel a účinek 130

11 Jak se vyznat v potravinách prospěšných zdraví 133

Potraviny kyselinotvorné a zásadotvorné 133

Naše rovnováha kyselosti a zásaditosti 140

Plnohodnotná výživa 141

Návratová dieta po léčebném půstu 143

Překlenovací strava 145

Vhodné nápoje 147

Odtučňovací kúra 150

12 Potraviny jako léky, léky jako potraviny (II) 153

Jablka 153

Med 157

Česnek 160

Cibule kuchyňská 161

Rýže 164

Brambory 167

Zelenina 169

Luštěniny 174

Ovoce – malvice a peckovice 176

Bobulovité ovoce 179

Citrusové plody 183

Ořechy 184

Rostlinné zdroje vitaminů a minerálů 185

Potraviny s příznivým účinkem na žaludek a střevo 187

Nemoci, jež lze příznivě ovlivnit stravou 188

Doslov 192

Chcete se na něco zeptat?