Ochrana osobních údajů - Vnitrostátní aplikace GDPR s ohledem na judikaturu evropských soudů

Autor: Helena Dvořáková, Andrea Pokorná

  • Kód produktu: 66298
  • Nakladatelství: Wolters Kluwer ČR, a. s.
  • Počet stran: 334
  • Vazba: brož., B5
  • ISBN: 978-80-7598-309-1
  • Datum vydání: červen 2020
  • Běžná cena s DPH: 899 Kč
  • Zvýhodnění on-line: 10%
  • Ušetříte: -90 Kč
  • Vaše cena s DPH: 809 Kč
ks
    V prodeji

Publikace poskytuje přehled zásadní judikatury SDEU a ESLP, která bude relevantní pro soudní výklad nařízení GDPR i zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů.

Nařízení o ochraně osobních údajů označované jako GDPR změnilo právní rámec regulace osobních údajů ve všech členských státech. Vzhledem k tomu, že nařízení obsahuje spíše obecněji formulovaná ustanovení, bude při jeho aplikaci hrát nezastupitelnou roli Soudní dvůr Evropské unie, jehož úkolem je sjednocování výkladu unijních pravidel. Již v současné době lze při výkladu některých pravidel nařízení vycházet z judikatury vydané tímto vrcholným orgánem unijní justice, vztahující se k dřívější právní úpravě (směrnici 95/46/ES), a rovněž Evropským soudem pro lidská práva, o kterou se evropský zákonodárce opíral při tvorbě GDPR. Publikace se zaměřuje právě na tuto judikaturu, která je velmi důležitá pro správné pochopení stanovených pravidel v právní praxi.

Kniha dále podrobně rozebírá pokyny a výkladová stanoviska k uvedené předchozí směrnici vydávaná pracovní skupinou WP29 jako nezávislým evropským poradním orgánem, jež sloužila pro konkrétní oblasti nařízení také jako inspirační zdroj, a nově Evropským sborem pro ochranu osobních údajů již k samotnému nařízení.

Struktura publikace logicky kopíruje systematiku nařízení. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny tak, aby byl podán přehledný a ucelený výklad o základních pojmech souvisejících se zpracováním osobních údajů, o systematice a působnosti nařízení, zásadách zpracování, na nichž je nařízení postaveno, o právních titulech zpracování osobních údajů, právech subjektů údajů a povinnostech správce odpovědného za zpracování či jím pověřeného zpracovatele. Samostatné kapitoly jsou věnovány zvláštním pravidlům ochrany a situacím zpracování, pro něž platí určitá specifika.

Kniha je určená zejména pro soudce, justiční čekatele a asistenty soudců, ale ocení ji jistě také advokáti specializující se na ochranu osobních údajů i samotní správci a pověřenci pro ochranu osobních údajů.

 

Mgr. Andrea Pokorná působí jako pověřenkyně pro ochranu osobních údajů na Nejvyšším soudu ČR.

Mgr. Ing. Helena Dvořáková pracovala v oddělení analytiky evropského a srovnávacího práva na Nejvyšším soudu ČR. V současné době se věnuje rodině.

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Stáhnout PDF prohlížeč.

Chcete se na něco zeptat?